HU EN DE
Cikk / Ikonmagyarazat-rektifikalt-lapok /

MI AZ A REKTIFIKÁLT?

2016-09-06

A mondano.hu oldalon egyes termékeinknél találkozhatsz egy ikonnal, amit ha megérintesz vagy ráviszed az egeret, kiírja, hogy a milliméterpontos, vágott élekkel rendelkező (rektifikált) lapokat jelöli ez az ábra. Ezt nevezik méretpontosnak, élcsiszoltnak, lézervágottnak is. De mit is jelent ez pontosan? Igaz az, hogy ezek a lapok fuga nélkül burkolhatók? 

A rektifikálás szó jelentése helyreigazítás, helyesbítés. A kerámialapokat égetés előtt azonos méretűre préselik ugyan, de ez a kemencében még 3-8%-ban megváltozik. Ezért a késztermék tényleges méretét az úgynevezett kaliberrel jelölik, ami a dobozon található, tehát vásárlásnál figyeljünk oda mindig, hogy azonos kaliberű lapokat szerezzünk be. 

A rektifikálás során a lapok éleit égetés után lecsiszolják, élesítik, pontosítják, így azok szinte teljesen egyforma méretűek lesznek és nagyon pontosan illeszkednek. Sajnos az a tévhit terjed, hogy ezek a lapok fuga nélkül is burkolhatók. Ez nem igaz, mert a hőtágulás miatt szükség van itt is minden esetben 1-2 mm széles fugázásra. Enélkül a lapok megrepedhetnek és fel is pattoghatnak. Viszont ha a lappal harmonizáló színű fugát választunk, akkor az szinte láthatatlan lesz és teljesen egybefüggő felületnek hat a burkolat, ami nagyon látványos. 

Választékunkban jelenleg a Giant Line 01, Giant Line 02 és Giant Line 03 greslapokat találod rektifikált élekkel, és hamarosan újdonságként bemutatunk rektifikált falburkolat családokat is, a választék kialakításán már dolgoznak lakberendező munkatársaink. 

A termékeket itt keresd: http://mondano.hu/markaboltok/

Előző hír

Következő hír